ČRNI RIŽ Z RDEČO PESO

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 250 g bio črnega riža
  • 0,5 kg rdeče pese
  • 1 čebulo
  • baziliko, timijan, rožmarin, origano

Na kokosovi maščobi popražimo čebulo, dodamo oprani riž in nekaj minut dušimo, večkrat premešamo. Dodamo naribano rdečo peso in postopoma prilijemo 400-450 ml vode. Začinimo, premešamo in pokrito kuhamo al dente (približno 40 min). Postrežemo z dušeno zelenjavno ali zelenjavno omako, dodamo še kakšen polpet.

Črni riž je izredno prijetnega, oreščkastega okusa in, kot vse črne stvari, zelo dober za krepitev ledvic.

MAKOVA POTICA Z BRUSNICAMI

Za testo potrebujemo:

  • 600g moke
  • ½ čajne žličke soli
  • naribano lupinica dveh limon (nevoskanih, neškropljenih)
  • 2 dcl riževega mleka
  • 1½ dcl javorjevega ali agavinega sirupa
  • 100 g margarine
  • 1 zavojček kvasa v prahu (8-10 g)

Za nadev potrebujemo:

  • 3 dcl riževega mleka
  • 200 g mletega maka
  • 40 g rozin
  • 100 g suhih brusnic
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja (ali vanilije v prahu)
  • 5 jedilnih žlic javorjevega ali agavinega sirupa

PRIPRAVA

PRIČNEMO S TESTOM:

Moko zmešamo s soljo in limonino lupinico.

Mleko, javorjev sirup in margarino v kozici segrejemo na približno 40°C, pustimo, da se margarina raztopi, nato pa vsebino kozice polijemo po kvasu in pustimo vzhajati 15 minut. 

Dobljeno mešanico dodamo moki in zamesimo testo.

ZA NADEV:

Mleko zavremo, vanj vmešamo preostale sestavine in še enkrat segrejemo do vrenja. 

Testo na ustrezni površini (npr. pomokanem prtu za peko) razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj položimo zvitke. 

Pekač postavimo v hladno pečico, ki jo nastavimo na 35°C. Pustimo, da potica vzhaja. 

Čez 30-40 minut zvišamo temperaturo na 165°C in pečemo približno 60 minut.

VEGANSKI BREZGLUTENSKI BUČNI MAFINI

Potrebujemo:

  • 2 skodelici bio brezglutenske moke
  • 1/2 skodelice bio sladkorja (kokosov, brezov, sucanat)
  • 1 žličko vinskega kamna
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žličko cimeta
  • 1/2 žličke ingverja
  • 1/2 žličke vanilije
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec klinčkov
  • 3/4 skodelice bio kokosovega mleka
  • 1 skodelica pireja iz maslene ali hokaido buče (največ arome ohrani, če je pečena)
  • 1/4 skodelice stopljene bio margarine (Alsan)
  • 2 žlici javorjevega sirupa

V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi bučni pire in mokre sestavine. Suhe sestavine dodajamo k mokrim, dobro premešamo. Pečemo v dobro namaščenem pekaču za mufine, 25-30 min pri 180°C.Ohlajene mafine okrasimo času primerno:)